W tym wpisie pokazujemy jak upiec świąteczne ciasteczka tak zwane “Linzer Augen” (wypowiadamy “lincer augen”). Jest to przepis na tradycyjne ciasteczka z miasta Linz w Austrii, z czego wywodzi się nazwa, augen oznacza oczy.

Co będzie nam potrzebne:

  • 450g mąki
  • 300g masła
  • 150g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • paczkę cukru waniliowego
  • szczyptę soli
  • marmolada polecamy malinową

nasza mała pomocnica Laura

Jeżeli chcesz zobaczyć jak nasza mała pomocnica Laura nam przy wypiekach świątecznych ciasteczek pomaga, to polecam nasz vlog:

Jeśli podobał Ci się filmik, to nie zapomnij o subskrybcji

no to pieczemy…

Aby móc wypiec świąteczne ciasteczka to potrzebujemy ciasto.
Więc najpierw wymieszamy mąkę z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, solą i żółtkiem szybko na kruche ciasto.

W taki sposób uzyskane ciasto które zgnieciemy na kulę, owijamy w folie i kładziemy na około 2 godziny do lodówki.

Po określonym czasie, ciasto wyjmujemy, posypujemy powierzchnie odrobinką mąki i rozwałkowujemy ciasto. z rozwałkowanego ciasta wyciskamy odpowiednimi foremkami ciasteczka. Wyciśnięte ciasteczka kładziemy na blaszce z papierem to pieczenia.

Podczas wyciskania możemy włączyć piekarnik na 170ºC
Po wyciskaniu wkładamy na około 12 minut do piekarnika.

Gdy ciastka są już gotowe i schłodzone smarujemy je dowolną marmoladą.
w przepisie oryginalnym jest to marmolada z czerwonej porzeczki, my jednak polecamy smaczną marmoladę malinową.

życzymy udanego pieczenia i smacznego!
wysyłajcie wasze zdjęcia lub filmiki na FanOjciec@gmail.com