W tym wpisie pokazujemy jak upiec świąteczne ciasteczka tak zwane “Vanillekipferl”Jest to przepis na tradycyjne wiedeńskie ciasteczka świąteczne. Vanillekipferl to poprostu ruche ciastko w formie rogaliczka o smaku waniliowym czyli

Co będzie nam potrzebne:

  • 280g mąki
  • 200g masła (temperatura pokojowa)
  • 100g zmielonych orzechów (laskowe, migdałowe lub włoskie)
  • 80g cukru pudru
  • paczkę cukru waniliowego

nasza mała pomocnica Laura

Jeżeli chcesz zobaczyć jak nasza mała pomocnica Laura nam przy wypiekach świątecznych ciasteczek pomaga, to polecam nasz vlog:

Jeśli podobał Ci się filmik, to nie zapomnij o subskrybcji

no to pieczemy…

Aby móc wypiec świąteczne ciasteczka to potrzebujemy ciasto.
Więc najpierw wymieszamy mąkę z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, i orzechami, do woli laskowymi, migdałowymi lub włoskimi, szybko na kruche ciasto.

W taki sposób uzyskane ciasto które zgnieciemy na kulę, owijamy w folie i kładziemy na około 2 godziny do lodówki.

Po określonym czasie, ciasto wyjmujemy, posypujemy powierzchnie odrobinką mąki i rozwałkowujemy ciasto i formujemy żmije (referencja w filmiku 😉 Ważne jest aby uformować około 1,5 centymetrowe rogaliczki i równomiernie rozłożyć na blaszce z papierem to pieczenia.

Podczas układania możemy włączyć piekarnik na 170ºC
Po wyciskaniu wkładamy na około 15 minut do piekarnika.

Gdy ciastka są już gotowe i schłodzone posypujemy jeszcze ciepłe ciasteczka cukrem pudrem.

Gotowe!

życzymy udanego pieczenia i smacznego!
wysyłajcie wasze zdjęcia lub filmiki na FanOjciec@gmail.com